Un val de căldură din Spania a primit un nume, asemenea unui uragan. Denumirea primită de valul de căldură este Zoe.
Un val de căldură din Spania, care a primit și un nume de la comunitatea științifică, a făcut ca temperaturile să urce până la 44,4 grade Celsius în Sevilla, între 24 iulie și 27 iulie. Este o nouă încercare de a conștientiza publicul cu privire la temperaturile extreme și de a atrage atenția asupra pericolelor asociate, a declarat José María Martín Olalla, profesor asociat la departamentul de fizica materiei condensate de la Universitatea Sevilla.
Uraganele au primit de mult timp denumiri, iar practica neoficială de a denumi furtunile din timpul iernii a prins contur în Statele Unite încă din 2012. Zoe, însă, este primul val de căldură căruia i s-a dat un nume, indică Live Science.
Numele este un efort al Proiectului proMETEO Sevilla, o inițiativă a Centrului de Reziliență al Fundației Adrienne Arsht-Rockefeller al Consiliului Atlantic, un centru de cercetare și organizație non-profit cu sediul în Washington. Sevilla este locația pilot pentru proiectul care își propune să atragă atenția publicului cu privire la căldura extremă și să susțină eforturile de reducere a pericolelor asociate cu valurile de căldură.
Acestea sunt definite de Agenția Meteorologică de Stat Spaniolă (AEMET) ca episoade de cel puțin trei zile consecutive în care cel puțin 10% din stațiile meteorologice înregistrează temperaturi maxime peste percentila 95, pentru iulie până în august, între 1971 și 2000. Nu există unică umanim acceptată pentru un val de căldură în Statele Unite, dar Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) folosește un etalon de cel puțin două zile atunci când temperatura minimă zilnică, ajustată pentru umiditate, este mai mare decât percentila 85 pentru iulie și august, între 1981 și 2010.
Valurile de căldură pot fi periculoase, în special pentru populațiile vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă și persoanele care fac muncă manuală în aer liber. Organizația Mondială a Sănătății a calculat în 2018 că între 2000 și 2016, numărul persoanelor expuse la căldură extremă a crescut în fiecare an cu 125 de milioane. În iulie, temperaturile din Anglia au depășit 40 grade Celsius pentru prima dată. Acest nivel de căldură poate fi mortal, în special în regiunile care nu există aer condiționat sau clădiri construite pentru a face față temperaturilor ridicate.
Statele Unite se confruntă, de asemenea, cu perioade de căldură extremă pe măsură ce clima se schimbă. Fundația nonprofit First Street a lansat un raport care evidențiază locurile în care căldura extremă este probabil să devină mai frecventă în deceniile viitoare. Simularea lor sugerează că sudul extrem, sudul Arizona și sudul și centrul Californiei vor experimenta unele dintre cele mai extreme schimbări.
În timp ce 8 milioane de oameni din Statele Unite vor experimenta în acest an un indice de căldură de peste 51,6 grade Celsius, se așteaptă că 107 milioane să experimenteze aceleași temperaturi până în 2053, a constatat organizația nonprofit.
Indicele de căldură ia în considerare umiditatea pentru a ajusta modul în care o anumită temperatură a aerului se simte asupra corpului uman. Cu cât umiditatea este mai mare, cu atât mai caldă se va simți o anumită temperatură a aerului.
Zoe poate fi primul val de căldură care a primit un nume, dar cu siguranță nu va fi ultimul. Autoritățile din Spania plănuiesc să alterneze numele feminine și masculine în ordine alfabetică inversă pentru viitoarele evenimente de afest gen. Prin denumirea valurilor de căldură, proMETEO Sevilla speră să informeze publicul că va trebui să aibă grijă suplimentară.
Tokyo, la un pas de o pană de curent, pe fondul unui val de căldură
Cum faci față unui val de căldură? 5 sfaturi pe timp de caniculă